Az ájurvéda három alapvető működési elvet, az úgynevezett “dóshákat”, a vatát, a pittát és a kaphát különbözteti meg.
Az elme és a test jó egészséges működéséhez ezeknek a dósháknak egyensúlyban kell lenniük. A dóshák egyensúlyát számos tényező befolyásolja, például a munkánk, az étkezésünk vagy az évszakok.
Az ősz az átmenet időszaka. Sok fa és bokor vetkőzik, hullatja lombjait a télre való felkészülés jegyében. A föld finoman barnul. A hőmérséklet, amelyet néhány héttel ezelőtt még forróság jellemzett, mára hűvösebb és a nap ereje is gyengül. Rövidülnek a nappalok és a hosszabbodnak az éjszakák. A szél egyre gyakrabban támad fel, lassan erősödik, előre jelzi a telet.
Az ősz a levegő elem túlsúlyát hozza magával, és a prána bőségesen jelen van a légkörben. Az ősz száraz, zord, szeles, szeszélyes, hűvös, finom és tiszta. Ezek mind a vata dósha közös tulajdonságai, ezért az őszt (amely az ájurvéda szerint a nyárutót követő évszak, október végén kezdődik) vata évszaknak tekintjük.
A Vata dósa pozitív tulajdonságai közé tartoznak:
- Kreativitás
- Magas energia
- Lelkesedés
- Nagyfokú tolerancia
- Jó vérmérséklet
Ősszel mindenki hajlamosabb a Vata egyensúlyhiányra – még akkor is, ha az uralkodó dósája nem Vata. A túlzott, kiegyensúlyozatlan Vata dósa jelei lehetnek:
- Szorongás
- Gyenge koncentrációs vagy elköteleződési képesség
- Álmatlanság
- Gázok és puffadás
- Száraz bőr, haj és/vagy köröm
Súlycsökkenés
Az éghajlat változásait . kiegyensúlyozhatjuk életmódbeli döntésekkel. Ez az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy fenntartsuk jólétünket.
A késő őszi és téli hónapokban az elsősorban vata hajlamú embereknél nagyobb a vata-túlsúly kockázata. A szattva, vagyis a testben lévő egyensúly fenntartása érdekében előnyös lehet, ha a kapha (nehéz és olajos) és a pitta (meleg és nedves) tulajdonságait is hozzáadjuk az ebben az évszakban fogyasztott ételek és italok révén.
Az őszi időszakban általában éhesebbek vagyunk, mint nyáron. Lehet kicsit többet enni, de ügyelj arra, hogy kövesd az étvágyad és az emésztésed.
Nem a legjobb ilyenkor a böjtölés, azonban monodiétával segítheted szervezeted tisztulását és egészségesebb működését.
Ha az évszaknak megfelelően szeretnél táplálkozni, válaszd a kissé zsírosabb, tartalmasabb, táplálóbb ételeket, amelyek magas fehérjetartalmúak, melegítő, serkentő hatású fűszerezéssel és melegen tálalva nagyban hozzájárulnak belső nedvességtartalékaid megőrzéséhez és ahhoz, hogy a vata évszakban is.
Az édes, savanyú és sós ízeket részesítsd előnyben. Fogyassz inkább pépes, lágy ételeket fogyassz, mint például a főtt gabonafélékből készült reggelik – mint a zabpehely, a tápióka-, a rizs- és a búzakása- tökéletesek ebben az évszakban.
Párolt zöldségeket, kiadós gabonaféléket, leveseket és pörkölteket egyél ebédere és vacsorára. Ha eszel húst, tojást és tejtermékeket, inkább most fogyaszd ezeket.
A diófélék és magok mértékletesen megfelelő mennyiségben szintén jótékony hatásúak.
Ajánlott ételek
Gyümölcsök
- Alma (főzve)
- Avokádó
- Banán
- Datolya
- Füge
- Grapefruit
- Szőlő
- Citrom
- Lime
- Mangó
- Narancs
- Papaya
- Aszalt szilva (beáztatva)
- Mazsola (áztatott)
- Mandarin
Zöldségek
- Cékla
- Sárgarépa
- Chili
- Fokhagyma
- Hagyma
- Tök
- Téli tök
- Édesburgonya
Gabonák
- Amarant
- Basmati rizs
- Barna rizs
- Zab
- Quinoa
- Búza
Hüvelyesek
- Vese bab
- Miso
- Mungóbab
- Sárgaborsó, Sárgalencse
- Vöröslencse
Tejtermékek
- Vaj
- Sajt
- Tejszín
- Ghí
- Kefir
- Tej (nem hideg)
- Tejföl
- Joghurt
Fűszerek (a legtöbb ajánlott)
- Ánizs
- Asafoetida (Hing)
- Bazsalikom
- Babérlevél
- Fekete bors
- Kardamom
- Fahéj
- Szegfűszeg
- Kömény
- Kapor
- Fokhagyma
- Gyömbér
- Mustármag
- Szerecsendió
- Oregano
- Paprika
- Petrezselyem
- Rozmaring
- Sáfrány
- Kurkuma
Általánosságban érdemes csökkenteni a nyers zöldségek, a hideg és fagyasztott ételek, valamint a keserű, csípős és fanyar ízek fogyasztását.
A legjobb, ha minimalizálod a könnyű, hűsítő és szárító ételeket, mint például a brokkolit, a káposztát, a karfiolt, a csírákat, a leveles zöldeket, a fehér burgonyát, a babot, a pattogatott kukoricát, a kekszet, a kölest és az aszalt gyümölcsöket. Ha mégis fogyasztod ezeket, csak mértékkel tedd, és ügyelj arra, hogy áztatva, jól megfőzve vagy ghível tálalva fogyaszd.
Életmódtippek az őszi szezonra
Alakíts ki napi rutint, ezzel támogatod legjobban a vatát. Próbáld meg minden nap nagyjából ugyanabban az időpontban elvégezni ugyanazokat a dolgokat (felkelés, testmozgás, étkezés, lefekvés stb.). Add meg a nap alaphangját a korai keléssel, kihasználva a csendet, a nyugalmat és a békét, amely a kora reggeli órák sajátja.
Gyere az óráinkra gyakrabban! Az ősz a lassú, gyengéd, erősítő mozgásformák időszaka. Ezzel segíted stabilitás és a jólét érzését. Persze a gyaloglás, a túrázás, az úszás, a kerékpározás is jó választás, , hogy megfelelő intenzitással végezzük.
A legjobb napszakok a kora reggeli és az esti órákban (6-10 óra és 18-20 óra).
Ideális esetben a teljesítőképesség 50-70 százalékán edzünk, és végig az orrunkon keresztül lélegezzünk.
És ne feledd, hogy az aktivitást megfelelő pihenéssel és alvással egyensúlyozd ki, hogy a szövetek megfelelően meg tudjanak fiatalodni.