Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

A képen összebújva alszik egy kutyus ls egy cicus

Egészség és alvás

Csak akkor lehetsz egészséges, ha jól alszol!

 

Amikor ciklikus meditációt vezetek, és elmondom, hogy ez a fél óra felér kb. négy órányi alvással, szinte minden csoportban van valaki, aki megkérdezi: ha rendszeresen gyakorlom, akkor alhatok négy órával kevesebbet? A szomorú hír, hogy nem. Sőt, nem lehetsz egészséges, ha nem alszol eleget és jól.

Manapság szinte mindannyian stresszes életmódot folytatunk. Annyi a feladatunk, hogy lehetetlen időben lefeküdni, és nincs idő eleget aludni. Sokan azt hiszik, hogy az alvásra fordított idő felesleges.

Pedig nem az.  Az egész testünknek, beleértve az agyat is, szüksége van rendszeres és jó alvásra, hogy optimálisan működjön, és a legjobb teljesítményt nyújtsa. Az alvás a gyors reflexek, a hosszú távú memória, készségek és tudás  felhasználásának kulcsa.  Ha az alvás-ébrenlét ciklusunk egyensúlyban van, mi is rendben leszünk. Az egészséges és nyugodt alvás a nappali frissesség és teljesítmény kulcsa.  

A cirkadián ritmus

A cirkadián ritmus felfedezése egy Nobel-djat ért, de ne felejtsük el, hogy a keleti filozófiák mindegyike leírta már évezredekkel korábban a szervóra működését. A kronobiológusok cirkadián ritmusként írják le az emberi szervezetben jelenlévő nappali és éjszakai (fény és sötétség) ciklust, amely a fénnyel és a sötétséggel áll összhangban.  A szervezetünk a fényes és sötét időszakokhoz  igazítja magát. Az agyban található tobozmirigy az éjszakára vagy a sötétségre reagálva melatonin hormont választ ki. A melatonin a cirkadián ritmus belső szabályozója. 

Mi történik, ha nem alszunk jól és eleget?

 • Az elme tisztasága sérül, romlanak a reflexeink, kevesebb új ötletünk lesz és egyre romlik az emlékezetünk és a tanulási készségünk, vagy épp a tanult készségek alkalmazásával gyűlik meg a bajunk.
 • Egyre gyakrabban fordul elő, hogy nem tudunk uralkodni magunkon, feldühödünk a legkisebb dolgokon is, vagy épp ellenkezőleg, lehangoltnak, depressziósnak érezzük magunkat.
 • Sérülnek a finommotoros készségek, mondjuk az autóvezetés.
 • A fáradt test sérülékenyebb, ellenállóképessége csökken, könnyebben betegszünk meg. Nagyobb eséllyel teszünk szert valamilyen krónikus betegségre.
 • Előbb-utóbb motiválatlanabbá válunk, ha megvonjuk magunktól az alvást.

Lehet-e jobban aludni? Igen.

 • Feküdj le korán és kelj korán. Feküdj le és kelj fel minden nap ugyanabban az időben.
 • Maradj aktív! Mozogj rendszeresen! Jöhetsz hozzánk jógázni!
 • Nem ezért élünk, hogy együnk, hanem, hogy a megfelelő tápanyagokat magunkhoz vegyük. Ugyanakkor, ha este sokat és nehéz ételeket eszel, biztosan nem fogsz jól aludni. Korai vacsorád könnyű legyen. Ne fogyassz koffeines vagy alkoholos italokat, energiaitalokat sem. Ha lehet, mérsékeld a dohányzást.
 • Jól aludni sötétben lehet. A sötétség jelzi testünknek, hogy itt az idő a pihenésre. Segíts a természetes egyensúly megőrzésében azzal, hogy nem tévézel, okostelefonozol a hálószobádban! Ne engedd be az elektronikus eszközöket és a mesterséges fényt. A hálószobában nem lehet tévé, laptop, okostelefon, tablet vagy bármilyen más kütyü. Legyen ez egy életre szóló szabály.
 • Érezd, ahogy átléped a hálószobád küszöbét, az alvás küszöbére lépsz.
 • A hálószoba hőmérséklete legyen megfelelő, nem túl meleg és nem is túl hideg. Ha lehet, zárd ki a fényeket és a zajokat is. (Végső soron a szemmaszk és füldugó is segíthet.)
 • Hagyd a gondolataid és a gondjaid a hálószobán kívül! Képzeld el, hpgy egy szűrőn haladsz át, amikor a hálószobádba lépsz!
 • Ha esténként, amikor minden feladatoddal végeztél, lezuhanyozol, segít a testednek felismerni, hogy itt a pihenés ideje. Ha ezt rendszeresen végzed, rövid idő elteltével érezni fogod, ahogy a lefekvés előtti fürdés után izmaid ellazulnak.
 • Csak akkor feküdj le, amikor már álmos vagy. Ha még nem, akkor olvass valamit addig, amíg el nem álmosodsz. Abban a pillanatban, amikor újra álmosnak érzed magad, csak tedd le  a könyvet, menj aludni.
 • Ha napközben álmos vagy, ne aludj 20-25 percnél tovább. Ha muszáj aludnod, ne a hálószobában tedd.
 • Reggelente írd fel a feladataidat és este nézd át a listát még egyszer. Ne parázz azon, ha valamit nem tudtál elvégezni, egyszerűen írd fel a másnapi listádra. Így biztosan nem felejted el, de le is veszed a válladról a megoldatlan feladatok terhét.

Mennyit aludjunk?

Egy átlagos ember alvásigénye 24 óránként 6 és 9 óra között van. De nem csak az alváshoz szükséges órák számáról van szó. Az alvás minősége is sokat számít. A rossz minőségű alvás oka lehet a horkolás, a szorongás, a depresszió, a fejfájás, a migrén, a glaukóma, a poliuria (gyakori vizelés) és nokturia (éjszakai vizelésre való ébredés) kialakulásához vezető, nem kontrollált cukorbetegség, a magas vérnyomás, a testben jelentkező fájdalom, stb. Ha tehát krónikus álmatanságban szenvedsz, célszerű orvoshoz fordulnod.

Mikor kell lefeküdni?

Attól függ, mikor kell kelned! Innen számolj vissza 6-8 órát az ébredésig. És már meg is van a lefekvés ideális időpontja.

Ha felébredtél, gyere, próbáld ki a napindító jógát!

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga