Barion Pixel

HU-1027 Budapest

Erőd street 16.
(The studio opens from the street)

+36 20 481 2810

You can do yoga with us online 24 hours a day!

PRÁNAJÁMA – A LÉGZÉS JELENTŐSÉGE A JÓGÁBAN

A pránajama olyan légzési technikák rendszere, amelyet a pránaként ismert univerzális energia hasznosítására és irányítására használnak. A jóga szerves része, gyakran beépítik az ászana gyakorlatba, vagy a meditáció előzetes lépéseként használják. A kifejezés több szanszkrit gyökérből származik; a prána jelentése: „létfontosságú életerő”, a yama jelentése: „irányítás”, ayama: „meghosszabbítás” vagy „kiterjesztés”. A lélegzet a pránát jelképezi, és a pránajama úgy értelmezhető, mint a létfontosságú életerő energiájának meghosszabbítására és bővítésére szolgáló módszerek a légzés szándékos vezérlésén keresztül. A pránajama a legkorábbi indiai szentírások közül sokban megjelenik, amelyekben a célok hatalmas skáláját részletezik. A gyakorlat alkalmazható tisztításra, a felszabadulás elérésére, az elme összpontosítására, a test stabilizálására vagy egyéb technikák, például a meditáció kiegészítéseként. .Patanjali Jóga-szútrái szerint a pranayama előkészítő gyakorlat, amelyre szükség van a pratyahara (az érzékek visszavonása), a dharana (koncentráció) és a dhyana (meditáció) fejlettebb technikái előtt, ami a szamádhi (megvilágosodás) végső szakaszához vezet.

Amikor a prána (életerő) gyengévé válik, vagy kiegyensúlyozatlanul épül fel, fáradtságot, letargiát tapasztalunk. Ez nagyon gyakran betegségekhez vezet. A légzőgyakorlatokkal javítható az energiahiányos állapot, és lehetővé válik az elme és a test egyensúlyának kialakítása.
A pránajáma végső soron nem más, mint az elme feletti kontroll megszerzésére irányuló törekvés.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

en_USEnglish

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanuman Yoga Studio