Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Hanumán Jayanti 2024 – Az odaadó hős ünnepe

Minden tavasz közepén a hindu hívők világszerte összegyűlnek, hogy megünnepeljék a Hanuman Jayantit, a studiónk névadójának, Hanumánnak születésnapját, aki a a tökéletes odaadás megtestesítője, az erő és bátorság szimbóluma. Emellett egy rendkívül szerethető és inspiráló alak, aki mindannyiunk számára pozitív példaként szolgál. Az ünnep nem csupán egy spirituális esemény, hanem lehetőség arra, hogy felidézzük Hanumán kalandjait és az általa képviselt értékeket. Idén ez a nap április 23.-ra esik.

A hűség, erő és odaadás példaképe Hanumán, aki a hindu mitológia szerint a szél istenének (Vájunak) fia és Ráma király hűséges társa, a bátorság, erő, és a feltétel nélküli odaadás jelképe. Történetével a Rámajána eposzon keresztül ismerkedhetünk meg, ahol kulcsfontosságú szerepet játszik Szíta királynő megmentésében. Hanumán kivételes fizikai képességei mellett spirituális erényei is példamutatóak: hűsége, önfeláldozása és végtelen szeretete.

Ünnepi szokások és rituálék

A Hanumán Jayanti napján ügyelj arra, hogy urald az elmédet, szavaid és cselekedeteidet, és tartsd távol az elmédet és érzékeidet ettől a hat ellenségtől: vágy, kapzsiság, illúzió, harag, egó és álszentség. Így az elméd és gondolataid tiszták maradnak, jótékonykodj és zengd Rámának szent nevét, úgy tartják így teheted boldoggá Hanumánt.  

Énekek:

Ilyenkor közösen éneklik a Hanuman Chalisa-t, ami egy 40 versszakos himnusz az ünnephez kapcsolódó legnagyobb erővel bíró éneknek tekinthető. Valamint együtt zengetik a Hanumán mantrákat, mint például az „Óm Hanumáté Námahá”-t, és az „Óm Hum Hanumáté Vídzséjám” vagy a Hanumán Gájatrít, mely így szól:

Om Andzsanéjája Vidmahé, 

Vájuputrája Dhímahi,

Tanno Hanumaté Pracsódaját(é).

Jelentése: „Úgy meditálunk Őrajta, mint Andzsaná fián, Úgy próbáljuk Őt megközelíteni, mint Váju (a szél Isten) fiát, Legyen Ő, Hanumán az, aki inspirál minket lelki törekvéseinkben.”.

Ezek a mantrák és énekek nem csak Hanumán tiszteletére szolgálnak, hanem segítenek a hívőknek mélyebb kapcsolatot kialakítani a szeretet és odaadás érzésével, valamint az majomfejű és -farkú szent alak áldását is kérik ezzel. 

Felajánlások:

Hanumán által megtestesített szeretet, odaadás és hála szimbólumaként friss virágokat, gyümölcsöket, különféle édességeket (pl Motichoor Laddoo, Imarti) és kókuszdiót ajánlanak fel számára. Néhányan szindúrt is ajánlanak fel neki.

Púdzsa:

A Hanumán púdzsa során meghívják Hanumánt és különböző tárgyakat ajánlanak fel neki. A Púdzsa a Hanumán mantrák zengését és a ghee mécsesek, virágok, gyümölcsök és édességek felajánlását foglalja magában. Ez általában este kerül megrendezésre és úgy vélik, hogy védelmet nyújt a negatív energiáktól.

Böjt:

A Hanumán Jayantin végzett böjtölés a test és az elme megtisztításának egy módja. Néhányan teljes böjtöt tartanak, míg mások csak gyümölcsöt és tejet fogyasztanak. A böjtöt este törik meg egy vegetáriánus lakomával, a Hanumán Púdzsa elvégzése után.

Adományozás:

A szegényeknek és rászorulóknak történő adományozás ezen a napon a szokások szerint áldást hoz Hanumán Úrtól. Ruha, étel vagy akár pénz adományozásával segíthetünk a kevésbé szerencséseknek. Néhányan Hanumán templomoknak vagy olyan szervezeteknek adományoznak, amelyek a társadalom jólétéért dolgoznak. De akár adhatod az idődetet is azoknak, akiknek igazán szüksége van a te segítségedre.

Viselet:

Az emberek ezen a napon piros, vagy sárga színű ruhát viselnek, hiszen ezek a színek voltak Hanumánnak igazán kedvesek. Ezen a napon feketét NE viselj. 

Spirituális megelevenedés az ételeken keresztül

Az ünnepi asztalon gyakran szerepelnek Hanumán kedvenc ételei, például a friss gyümölcsök és hüvelyesek. És hogy néhány tradícionális ételt és italt is említsek:

  1. Panakam egy illatos és frissítő ital,  A tisztaságot szimbolizálja, és hűsítő italként kínálják az imádkozó híveknek a ceremóniák és rituálék során. 

  2. Neer Mor: avagy fűszerezett kefir, egy hagyományos dél-indiai ital. Vízzel hígított joghurtból készül, amelyet zöld chili, gyömbér, currylevél és aszafoetida fűszerez. A Neer Mor segíti az emésztést és hűsíti a testet.

  3. Motichoor Ladoo: A Motichoor Ladoo, egy indiai édesség. Apró golyócskák, csicseriborsó-liszt tésztából készülnek, aranybarnára sültik és cukorszirupba mártják. Az örömöt és a jólétet szimbolizálja, prasádként is kínálják a templomokban.

  4. Imarti: Narancsszínű spirálok csipkés hálójára hasonlít. Érdekes kialakítása és aromás ízei miatt kellemes kiegészítője az ünnepi ételsorozatnak.

  5. Sheera:  Csicseriborsó-lisztből, ghiből, cukorból és illatos kardamomból készül, ez az élvezetes édesség a bőséget és a jólétet szimbolizálja. Szeretettel és odaadással készítik, és Hanumánnak tisztelet- és hálajelként ajánlják fel. 

 

A Hanuman Jayanti tehát egy olyan nap, amikor a hindu közösség tagjai összegyűlnek, hogy közösen ünnepeljék Hanumánt és a bátorságot, a hűséget, valamint a szeretetet. Ez az ünnep lehetőséget ad, hogy újraértékeld saját belső erőforrásaid, és inspirációt meríts Hanumán példájából, hogy legyőzd a saját életedben felmerülő akadályokat a szeretet és odaadás erejével.

Ám nem beszélhetünk úgy ünnepéről, hogy ne ismerjük meg szellemiségét, tanításait és rövid történetét, valamint az ászanákban való megjelenését. 

Hanumán története:

Hanumánról, a vanara  szuperhősről azt mondják, hogy a szél istenének, Vájunak és egy vanara (félig ember, félig majom) nőnek, Andzsanának a közös fia. Származásának köszönhetően Hanumánnak kapcsolata van mind a szellemi, mind az anyagi világgal, így tudunk mi emberek is olyan könnyedén azonosulni természetével. Hanumán és a vanara nép létfontosságú szerepet játszik a Rámajána című eposzban. Történetéről korábbi írásunk ITT olvashatod.

Hanumán híres ugrásai

Az első alkalommal Hanumán száz jodzsana távolságot ugrott (az egy jodzsanát hagyományosan úgy definiálják, mint a leghosszabb távolságot, amelyet egy magaslatról érkező kiáltás hangja megtesz), India partjától, Lanka partjáig,  hogy megvigasztalja a fogságba esett Szítát. Olyan erővel ugrott el, amitől a homok szerterepült és a hullámok iránya megfordult, ahogy kinyújtotta hatalmas lábát.

Hátsó lábának ereje az ég felé lökte, míg az elülső lába elérte Lanka partját.  Imatartásban szívéhez szorította Ráma gyűrűjét. Az óceán átrepülése során sok megpróbáltatás is érte, azonban rettenthetetlensége, elszántsága, kitartása, ügyessége és hatalmas odaadása átsegített minden akadályon. Szítát egy fal alatt szomorkodva, démonok őrizetében találta meg, lopva átadta neki a gyűrűt és az örömteli hírt, hogy Ráma úton van. Ezzel teljesített küldetését.

Második ugrására akkor került sor, mikor Ráma testvére, Laksmana halálosan megsérült a csatában. Csak egy gyógynövény segíthetett rajta, mely messze a Himalájában nőtt.

– Menj, Hanumán! – mondta Ráma –, szükségünk van még egy ugrásra. A gyógynövény ott nő, ahol…”

Mielőtt Rama befejezhette volna a mondatát, Hanumán már a hegyen állt, gyógynövények közepette.

„Ó, melyik is volt az? Hol is kell keresnem Ráma szerint?” Rohant egyik növénytől a másikig, de hamar rájött: „Nem tudom! majom vagyok, nem orvos! Inkább magammal viszem az egész hegyet, és hagyom, hogy a gyógyítók kiválasszák.”

Ezzel a gondolattal felkapta a hegyet gyökerestül, és óvatosan a feje fölé emelve, hogy ne essen le semmi, egy ugrással visszatért a csatatérre, ahol az orvosok már készen álltak.

„Köszönjük!” – mondták Hanumánnak, kiválasztották a gyógyító növényt. – „Most pedig kérünk, tedd vissza azt a hegyet, oda ahol találtad.”

És egy újabb lenyűgöző ugrással meg is tette, miközben az orvosok begyógyították Laksmana sebeit.

Története az ászanákban

Vírászana – Hőspóz:

Mielőtt „átugrott” volna Lankáral Hanumánnak fogalma sem volt róla, hogyan teljesíti majd ezt a lehetetlen feladatot, egy dologban volt biztos, mindenképp meg kell próbálnia. Mikor elért a vízpartig, és megpillantotta a végtelen óceánt, letérdelt, hogy imádkozzon. Egyik lába talpon volt, térde behajlítva a mellkasnál, a másik lába pedig hajlítva maga mellett pihent, ez inspirálta a vírászana pózt.

Hanumán lehunyta szemeit és azért imádkozott, hogy olyan áldásban részesüljön, ami képessé teszi a lehetetlenre. Az imádság alatt egy pillanatra sem rendült meg a bizalma. Az Úr Ráma iránti önzetlen, tiszta szeretete és segítésének őszinte vágya volt az, ami kérését átitatta., 

Hanumánászana – Majomkirálypóz:

Ez az ászana, ami mi nyugaton spágaként ismerünk, Hanumán híres ugrását idézi meg. Akárcsak az ugrás, ez is egy kihívásokkal teli póz, a határaink átlépéséről szól, ha elhivatottak vagyunk semmi sem lehetetlen. Gyakorlása közben elkerülhetetlen, hogy az ahimszá (nem ártás), a szatyá (őszinteség) vezéreljen, hiszen egy medencét megnyitó, csípőt és lábakat nyújtó gyakorlatról van szó, melyet tudatosan, teljes jelenlétben lehet csak gyakorolni. Jusson eszedbe Krishna tanácsa, hogy jobb a saját dharmánkat (vagy ebben az esetben a saját ászanánkat) tökéletlenül végezni, mint másét tökéletesen kivitelezni. Ne tegyél kárt magadban csak azért mert jól néz ki, amikor egy hajlékony jógi csinálja, vagy mert sokkal jobban mutat egy fotón, ha módosítások nélkül végzed. 

Az igazi bölcsesség abban rejlik ha hallgatsz a belső tanítódra, és ha szükséges módosítod a pózt, hogy valódi előnyeit élvezhesd. Nem csak fizikai kihívás, hanem lelki, mentális is és rávilágíthat olyan kérdésekre melyet fontos megválaszolnod. Mennyire fontos neked az, hogy jól csináld? Átcsap-e néha a törekvésed maximalizmusba? Amikor maximalista módban vagy, lehet, hogy épp ártasz magadnak? 

Életünk kihívásai

Hanumán története sok helyen tükrözi a mi saját életünket is. 

Hányszor feledkezünk meg saját isteni mivoltunkról, és estünk vissza ugyanabba az önkorlátozó gondolkodásmódba? Kinek nem tűnt még úgy, hogy egy feladat teljesítése lehetetlen vagy érezte úgy, hogy egy terhet túl nehéz tovább cipelni?

Hanumán emlékeztet minket, hogy van egy erő, ami képes felülírni minden kétséget és félelmet, ez pedig a szeretet.

Hanumán Jayanti napján kívánom neked, hogy az odaadó Hanumán mindig legyen veled és erőt adjon, mikor szükséged van rá!

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga