Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe

Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb nevén a színek ünnepe. Ez a festői esemény nem csak az ébredő természetet köszönti, hanem a közösség, az öröm, és a megbocsátás ünneplésének is időszaka. A Holi ünnepe egy ősi hindu fesztivál, amely mára világszerte számos kultúrában megtalálható, üzenete pedig univerzális: a szeretet és az egyenlőség győzelme minden felett. Idén ez március 25-re esik.

A Holi története és jelentése

A Holi története számos mitológiai mesére vezethető vissza, közülük is a legismertebb Prahlad és Hiranyakashipu legendája. A történet szerint Prahlad, aki Vishnu hívő volt, megmenekült a tűztől, amelybe rosszindulatú nagynénje, Holika próbálta őt belevinni, így győzedelmeskedett a gonosz felett. Ez a történet nem csak a jó és a rossz örök harcát szimbolizálja, hanem azt is, hogy a hit és a tisztaság mindig legyőzi a sötétséget és a gonoszságot.

A Holi Ünneplése

A Holi alatt az emberek színes porokkal és vízzel dobálják meg egymást, ezzel is kifejezve az egyenlőséget, a boldogságot és a szeretetet. A színek kavalkádja, amely ezen a napon az utcákat és az embereket egyaránt beborítja, az élet és a természet sokszínűségét jelképezi. A Holi egy olyan időszak, amikor elfelejtjük a régi sérelmeket, megöleljük egymást.

A Holi és a jóga kapcsolata

A Holi ünnepe és a jóga gyakorlata között mély kapcsolat áll fenn. Mindkettő a belső tisztulásról és megújulásról szól. Ahogy a Holi lehetőséget ad arra, hogy megtisztuljunk a múltunk terheinktől, úgy a jóga is segít megszabadulni a fizikai és mentális terheinktől. A jóga gyakorlása során megteremtett belső béke és harmónia tökéletesen kiegészíti a Holi ünnepének örömét és szabadságát.

Ünnepeljük együtt a Holit

A Holi ünnepe arra emlékeztet minket, hogy az élet szépsége és értéke a sokféleségben és az összetartásban rejlik. Ez egy nap, amikor feloldódhatnak a társadalmi korlátok, és mindenki egyenlővé válik a színek alatt. Legyen ez a Holi a megújulás, a szeretet és az összetartozás ünnepe számunkra! Tegyük félre a különbségeket, és ünnepeljük együtt az életet, ahogy az a színek játékában és a közös nevetésben megmutatkozik.

A Holi tehát nem csupán egy ősi ünnep, hanem egy életérzés, egy lehetőség a megújulásra és a világ szépségének megtapasztalására. 

Kívánom töltse be az életedet a Holi színeinek varázsa, hozzon új energiát, szeretetet és rengeteg örömöt a szívedbe!

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga