Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Engedni, hogy segítsenek

A jógában számtalan segédeszközt ismerünk, amelyeket jellemzően bizonyos testhelyzetek gyakorlásához használunk. Ilyen segédeszköz a jógatégla, a blokk, a heveder, a jógakerék vagy épp az ülőhelyzetet könnyítő és stabilizáló meditációs párna. Ezeket az eszközöket sokféleképpen tudjuk használni ahhoz, hogy stabilitást adjanak és áthidalják a különböző, többnyire fizikai, anatómiai akadályokat, ezáltal pedig biztonságossá tegyék a gyakorlást. Egy idő után pedig arra is tökéletesen használhatók, hogy tovább haladjunk az úton, mélyítsük a testhelyzeteket velük.

A segédeszközökkel nagyon gyakran az van, hogy az ember vagy nem hajlandó használni őket vagy nem hajlandó elengedi őket, amikor már nem kellenek.
Előbbiben igen sok tapasztalatom van. Na nehogy már én téglával gyakoroljam a csavart háromszögtartást, megy az a parivritta trikonasana tégla nélkül is. Na nehogy már én hevederrel vegyem fel az ujjak a lábujjakhoz nyújtást, megy az az utthita haszta padangustasana segítség nélkül is. Ez csak az egó játéka. Igazából nem megy. Esetleg rosszul és nehezen megy, szenvedősen. Pedig nem kell, hogy rosszul és nehezen menjen, ha lehetőségünk van arra, hogy jól és kevésbé nehezen menjen.

Nagyon nagy belső utazás, mire az ember megérti, hogy ér segítséget kérni és nem ciki támogatást elfogadni – úgy a jógában, mint az életben.

Az oktatóképzésre jártam még, amikor felhívták a figyelmemet arra, hogy a fa jógatégla bizonyos szempontokból jobb, mint a habszivacs. Apukám, akire az ezermester kifejezés kevés, csinált is nekem fából jógatéglát, rögtön többet. A pontos méreteket, arányokat betartva, még súlyra is teljesen megegyezőt azokkal, amiket boltban lehet megvásárolni. Még a velem egyidős pirográf szerszámát is kölcsön adta, hogy kedvemre díszíthessem a téglákat. (Ugyanitt keresünk eladó pirográfot – nem ügyelve kellőképpen a használati útmutatóra, tönkretettem szegény eszközt.)

Nagyon büszke voltam és egyben nagyon meghatott is, amikor először használtam a téglákat a gyakorlásomban. Később, egy számomra kedves jógázó társamnak is készítettünk egy pár téglát és édesapám válasza arra a kérdésére, hogy mivel tartozik neki érte, a következő volt: azzal, hogy gyakorolsz, használod őket és élvezed.

Teljesen csak itt értettem meg, hogy mi is a támogatás és a segítség. Néha egy eszköz, ami stabilitást ad akkor, amikor épp kibillennél. Néha egy kedves mondat, egy biztatás, egy önzetlen gesztus, ami megtart az utadon. Néha pedig egy eszköz, ami lehetővé teszi, hogy tovább haladj az úton, hogy fejlődj.

Az óráim előtt mindig készítek a matracok mellé téglákat, párnát és pokrócot, hogy kéznél legyenek, ha a gyakorlóknak szükségük van rá. Amikor úgy ítélem meg, hogy szükséges, mindig bemutatom, hogy hogyan tudjuk használni őket, hogyan könnyíthetnek a helyzetünkön, miben tudnak a segítségünkre lenni. Fontosnak tartom, hogy ne menjen el a kedvünk az éppen túl nagynak tűnő kihívás miatt. Még fontosabbnak tartom, hogy ne okozzunk sérülést magunknak azáltal, hogy nem vesszük tudomásul az aktuális határainkat.

A mai napig nagyon büszke vagyok és meghatott, amikor a kezembe veszem az édesapám által készített fa jógatéglákat. És amikor kell, bátran, nem szégyellve azt, hogy időnként szükségem van rá, beteszem a kezem alá abban a csavart háromszögtartásban. Mert vannak olyan napok, amikor szükség van rá.

Ma már tudom, hogy ér segítséget kérni és nem ciki támogatást elfogadni – úgy az életben, mint a jógában.

 
Gyetvai Anett

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga