Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

PRÁNAJÁMA – A LÉGZÉS JELENTŐSÉGE A JÓGÁBAN

A pránajama olyan légzési technikák rendszere, amelyet a pránaként ismert univerzális energia hasznosítására és irányítására használnak. A jóga szerves része, gyakran beépítik az ászana gyakorlatba, vagy a meditáció előzetes lépéseként használják. A kifejezés több szanszkrit gyökérből származik; a prána jelentése: „létfontosságú életerő”, a yama jelentése: „irányítás”, ayama: „meghosszabbítás” vagy „kiterjesztés”. A lélegzet a pránát jelképezi, és a pránajama úgy értelmezhető, mint a létfontosságú életerő energiájának meghosszabbítására és bővítésére szolgáló módszerek a légzés szándékos vezérlésén keresztül. A pránajama a legkorábbi indiai szentírások közül sokban megjelenik, amelyekben a célok hatalmas skáláját részletezik. A gyakorlat alkalmazható tisztításra, a felszabadulás elérésére, az elme összpontosítására, a test stabilizálására vagy egyéb technikák, például a meditáció kiegészítéseként. .Patanjali Jóga-szútrái szerint a pranayama előkészítő gyakorlat, amelyre szükség van a pratyahara (az érzékek visszavonása), a dharana (koncentráció) és a dhyana (meditáció) fejlettebb technikái előtt, ami a szamádhi (megvilágosodás) végső szakaszához vezet.

Amikor a prána (életerő) gyengévé válik, vagy kiegyensúlyozatlanul épül fel, fáradtságot, letargiát tapasztalunk. Ez nagyon gyakran betegségekhez vezet. A légzőgyakorlatokkal javítható az energiahiányos állapot, és lehetővé válik az elme és a test egyensúlyának kialakítása.
A pránajáma végső soron nem más, mint az elme feletti kontroll megszerzésére irányuló törekvés.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

ZENE – KIRTAN – MANTRA

A zene gyakori kelléke a jógaóráknak. A kirtan a mantrák éneklését jelenti. A mantra pedig rezgés.

ÉRZELMEK

A jóga gyakorlói hosszú ideig önmaguk terapeutái lehetnek … Ha az ember aktívan részt vállal saját fejlődésében, önbecsülése is erősödik.

A képen összebújva alszik egy kutyus ls egy cicus

Egészség és alvás

Csak akkor lehetsz egészséges, ha jól alszol!   Amikor ciklikus meditációt vezetek, és elmondom, hogy ez a fél óra felér kb. négy órányi alvással, szinte

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga