Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

SHIVÁRÓL SHIVARTÁRI MARGÓJÁRA

Óráimon mindig elmondom, hogy a jóga nem vallás, de számos vallás és filozófiai rendszer része lehet. A jóga eredetileg India vallási és filozófiai hagyományához kapcsolódik, és a hinduizmus, a buddhizmus és a dzsainizmus is felhasználják a jóga gyakorlatait. Azonban a jóga az idők során sajátos formát öltött, és manapság a világon széles körben elterjedt testmozgási és meditációs gyakorlati tudomány.

Az általánosan elfogadott értelmezés szerint a jóga olyan testi és szellemi gyakorlatokat foglal magában, amelyek segíthetnek az embereknek testi és szellemi egészségük megőrzésében és javításában. A jóga filozófiája és gyakorlatai középpontjában az áll, hogy az egyén fejlessze a testi és szellemi tudatosságát, megismerje és elfogadja önmagát, és az életet teljesebben, békésebb és örömtelibben élje. A jóga gyakorlása tehát nem feltétlenül vallásos tevékenység, de számos vallás és filozófiai irányzat találhat benne olyan értékeket, amelyek az adott vallási vagy filozófiai hagyományhoz kapcsolódnak. Amikor istenségekről vagy az ő ünnepeikről beszélünk, mindig az a minőség fontos számunkra, amelyet hordoznak. Ezért választottuk Hanumánt is névadónknak: bátorság, szellem, és feltétel nélküli szeretet, odaadás, amit – többek között – számunkra jelképez.

 

A Shivaratri, az egyik legfontosabb isten, Siva isten ünnepe fontos szerepet játszik a hindu vallási hagyományokban, és nagy ünnep a hindu hívők számára, különösen Indiában és a hindu világban.

A szó „Shivaratri” a „Siva éjszakáját” jelenti, és általában a tizenharmadik hónap utolsó napjának estéjén ünneplik, ami általában február és március között van. 2023-ban február 18-ára esik az ünnep.

A Shivaratri ünnep a hívők számára az isteni szeretet és a megtisztulás időszaka. Egész éjjel imádkoznak, mantrákat énekelnek, meditálnak és böjtölnek, hogy elnyerjék Siva isten áldását, a megbocsátását és az üdvösségét. Az ünnep alkalmával sok hindu templomban különleges istentiszteleteket és rituális tevékenységeket végeznek.

Shivaratri ünnepe emlékeztet bennünket arra, hogy a világban jelen lévő sötétség és a rossz erők ellenére, az isteni erők mindig a jó felé hajlanak, és azok, akik őszintén imádják Siva istent, mindig biztonságban vannak az ő védelme alatt.

Ezenkívül a Shivaratri ünnepe azt is jelképezi, hogy a hívőknek meg kell tisztítaniuk testüket, szellemüket és lelküket a bűnöktől, és el kell készülniük az isteni áldások befogadására. A böjt és az éjszakai imádságok ennek a tisztításnak a jelképei.

Az ünnep emlékeztet bennünket arra is, hogy a világban minden átmeneti és múlandó, és az egyetlen valódi dolog, ami örökké tart, az isteni erők szeretete és jósága. Az ünnep azt a üzenetet hordozza, hogy az emberi élet célja az, hogy elérjük az isteni szeretetet, és az általuk megszerzett igaz bölcsesség segítségével terjesztsük tovább a világban.

A Shivaratri ünnepe tehát számos szimbolikus jelentéssel bír a hindu vallásban, és az ünneplésével a hívők az isteni erők szeretetének és jóságának fontosságára emlékeznek.

Az ünnep előestéjén vagy a tényleges napján, a hindu templomokban általában egész éjszakás istentiszteleteket tartanak. A hívők mantrákat énekelnek, táncolnak és meditálnak. Az ünneplők sokszor fehér ruhába öltöznek és virágszirmokat vagy rizsszemeket használnak az szertartások során.

Az ünnep másik fontos eleme a böjtölés, amelynek célja az, hogy tisztítsák a testüket és a lelküket. Sokan egész nap nem esznek semmit, míg mások csak vegetáriánus ételeket fogyasztanak, és kerülik az alkoholt és a dohányzást is.

Shiva, a hinduizmus egyik fő istene, számos szimbólummal és jelképpel kapcsolódik, amelyek mind fontos szerepet játszanak a hindu vallásban. Ezek – többek között –  a következők:

 • Trishula: A háromágú lándzsa, amely azzal a képességgel rendelkezik, hogy elpusztítsa az összes gonoszt és az istenteleneket. Ez Siva isten egyik legismertebb szimbóluma.
 • Damru: A kicsi, kézzel készített dob, amely két oldalán lyukakkal van ellátva. Ez a hangszer Siva isten kedvence, és azt mondják, hogy a világ teremtésekor a damru szólt először.
 • Kobrafej: A kobrafej a tudás, az erő és az éberség szimbóluma. Siva nyakán kobrafej található, ami arra utal, hogy ő az éberség és a tudás megtestesítője. A kobra szimbolikus jelentősége az indiai kultúrában jelentős, és sok más istenséggel és szent állattal kapcsolatban is előfordul.
 • Félhold: A félhold Siva fejfedőjének része, és a növekvő holdat jelképezi, amely az élet és az újjászületés szimbóluma. A félhold emellett a női isteni erők, az istennői energia, a megvilágosodás és az örökkévalóság szimbóluma is.
 • Csillagok és hold: A csillagok és a hold a szellemi megvilágosodás, az égbeli rend, a tiszta tudatosság és az örök idő szimbólumai. Siva fején a csillagok és a hold összefonódva jelennek meg, amelyek a fizikai és szellemi világok közötti kapcsolatot jelképezik.
 • Tűzrózsa: A tűzrózsa Siva félelmetes és pusztító erejét szimbolizálja. Ez az erő egyaránt megsemmisíti mindazt, ami korlátozza és elfojtja az embert, és új teret és lehetőséget ad a kreativitásnak és az önmegvalósításnak.
 • Szent folyó: A Gangesz folyó Siva szent folyója, és az indiai vallásokban nagy jelentőséggel bír. Siva tiszta testének szimbólumaként is tartják számon, és a hívők számára az élet megtisztítását és újjáépítését jelenti.
 • Nandí: Egy bika, amely Siva isten hátán utazik, és az ő hű társa. A hindu vallásban a bika szimbolizálja a hatalmat és a bátorságot.
 • Rudraksha: Ez egy szent mag, amely Siva isten tiszteletére viselhető. A hindu vallásban a rudraksha szimbolizálja a spirituális ébredést és a boldogságot. Ebből készítenek málát.
 • Ashes: Siva isten hamvai szimbolizálják a földi dolgok múlását és az örök életet. A hindu vallásban a hamvakat általában a test végső elégetésének után készítik el, és Siva isten testén is vannak hamvak.
 • Lingam: A lingam a Siva isten által megtestesített teremtőerő szimbóluma, amely az univerzum fenntartásáért felelős.

 

Asztamurti  Siva istenség nyolc különböző formáját jelenti, amelyek mindegyike különböző szimbolikus jelentéssel rendelkezik és különböző aspektusait testesíti meg.

 • Natarádzsa: Az isteni táncos formája, a kozmikus rend és a megsemmisítő erő megtestesítője. A tánc a teremtés és megsemmisítés, a dinamizmus és a statikus állapotok egyensúlyát jelenti.
 • Ardhanarishvara:  Siva és Párvatí istennő egyesült formája, amely a férfi és női energiák egyesülését jelképezi.
 • Bhairava: Siva védelmező formája, aki az ellenségek és a rossz szellemek legyőzője. A Bhairava formája segít az embernek az önfegyelem megszerzésében és a szellemi fejlődésben.
 • Dakshinamurti: Siva bölcsességet, tudást és az igazság megértését jelenti. Ez a forma a tudatosság és a szellemi megvilágosodás szimbóluma.
 • Lingodbhava: A teremtés isteni aktusának szimbolikus megtestesítője. A forma a Siva teremtő erejét és hatalmát jelenti.
 • Nageshvara: Siva a kígyókkal kapcsolatos formája, amely az élet és az örök megújulás szimbóluma.
 • Sundareshvara: Siva az isteni szépség megtestesítője, és a szépség és a harmónia szimbóluma.
 • Harihara: Siva és Viṣṇu istenségek egyesült formája, amely a két isteni erő, a teremtő és fenntartó erő, és a pusztító erő egyesülését jelképezi.

 

 

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga