Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

YIN JÓGA

A jógában az ászana szó eredetileg kényelmes, hosszan kitartott, szilárd és örömteli testhelyzetet jelent.  A jóga egyik legfiatalabb ága, a yin jóga  a gyökerekhez való visszatérés lehetőségét  adja meg számunkra, akkor is, ha testünk kevésbé engedelmeskedik, mint az indiai  jógiké. A yin jógában viszonylag kevés, főleg ülő, vagy fekvő ászanával dolgozunk. A testhelyzeteket alátámasztásokkal, segédeszközökkel hosszan kitartjuk, oly módon, hogy ellazítjuk az izmokat és engedjük, hogy a gyakorlás a test mélyebb rétegeire hasson. Dolgozunk a meridiánokokkal, a hagyományos kínai orvoslásban kiemelkedő szerepet játszó energiavonalakkal, ízületeinkkel, és a test izmait összetartó, mozgásunkat meghatározó fascia-láncolatokkal. A testhelyzeteket mély befelé fordulással tartjuk meg, így megérezzük és megtanuljuk elfogadni saját határainkat. A pózokat szinte meditatív állapotban tartjuk ki, figyelmünket befelé irányítjuk, s így érzelmi és mentális síkon is erőteljesen dolgozunk. Ettől válik a gyakorlásnak ez a formája haladóvá.  A yin jóga megtanít minket a lassításra és az jelen megélésre, a tudatosságra, türelemre és szeretetre. Megtanít az akarat elengedésére és az elfogadásra.

Minderre nagy szükségünk van a stresszes, rohanó világban. A yin jóga nagyszerű kiegészítője a yang, azaz a dinamikusabb jógagyakorlásnak.

Oktató: Hídváry Zsuzsi

 

Kérdések és válaszok a yin jógáról

A yin jóga olyan gyakorlás, amely ászanák segítségével a meridiánokat (energiapályákat), a kötőszöveteket, szalagokat, ízületeket és csontokat passzív módon célozza meg, miközben arra ösztönzi a gyakorlókat, hogy tudatosan figyeljenek testükre és belső világukra.

A yin jóga nyújtja, a mély kötőszöveteket, amelyeket a mindennapi életben gyakran elhanyagolunk. Rendszeres gyakorlása növeli a test rugalmasságát, erősíti a szöveteket, ízületeket, és segít feloldani a blokkokat, felszabadítva az életenergiát (csít vagy pránát).

Az ászanákat hosszabb ideig tartjuk (3-5 perc), könnyítéssel és alátámasztással. Elengedjük a törekvést, a tökéletes ászanáról alkotott képet, elengedjük az izommunkát, a gondolatok lecsendesítésére és teljes ellazulásra törekszünk. Fontos, hogy a póz felvétele után megtaláljuk az ideális testhelyzetet és ezután abban is maradjunk, hogy a mélyen levő kötőszöveteket elérjük. A gyakorlás során nem az aktív nyújtás és nem az  erősítés a célunk.

A lényeg a tudatos jelenlét megtartása, melyben segítségedre lehet a légzésed, és a testi érzetek figyelése. Az órán végig segítségedre leszünk, hogy lehetőséged legyen a benned rejlő nyugalomra rátalálni.

Mindenkinek, aki szeretne lelassulni, felfedezni testét és elengedni a mindennapi teendőit, a stresszt, valamint mindazt, amire már nincs szüksége. Tévedés, hogy ez a fajta gyakorlás csak nőknek szól, noha valóban az ún. női energiákkal dolgozunk. Ajánljuk azoknak is, akik a meditációt, a belső békét szeretnék megtalálni. Kiváló kiegészítés azok számára akik aktív jógát gyakorolnak, sportolnak, hiszen nem csak a több száz éves tradíció, hanem kutatások is alátámasztják teljesítménynövelő, stresszcsökkentő potenciálját.

Kényelmes, melegebb ruhára, mivel a pózokat több percen keresztül tartjuk majd, törekedve a mozdulatlanságra. Legjobb ha réteges ruhával készülsz, hogy biztosan ne fázz, vagy ne legyen meleged. 

Sajnos sokan hiszik, hogy ez a yin jóga óra nők számára van, pedig ez egyáltalán nem így van! Mindkét nem számára csodás előnyöket tartogat a gyakorlás! Gyakorlása segít a túltengő yang energiát finoman egyensúlyozni, hajékonyságot fejleszti (kiváló kiegészítése aktív sportoknak) és újjáéleszti a kreativitást. Arról nem beszélve, hogy erősítheti a termékenységet, lehetővé teszi a sérülések megelőzését, kiválóan ellensúlyozza az ülőmunka negatív hatásait. 

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga