Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

hála

A HÁLA

Egy kedves ismerősöm mesélte, hogy családjában rendszeres az a szokás, hogy hét közben összeírják a jó dolgokat, amik történtek velük. Ezt teszik a szülők és a gyerekek is. Minden jót felírnak egy kis cetlire, azt bedobják egy befőttes üvegbe, s vasárnap, ebéd után kihúzzák az üvegből ezeket a kis cetliket, s felolvassák egymásnak. Csodálatos szokás.

Ma már én is írom, ha nem is minden nap, azokat a dolgokat, amelyekért hálás vagyok. Ezeket a kis cetliket egy befőttesüvegbe teszem és örömmel látom, ahogyan minden nap gyarapszik. A felidézést örömét karácsonyra tartogatom.

 

Valami ilyesmi a hálameditáció is.

A régi bölcsek és a mai tudósok egyetértenek abban, hogy az egyik tényező, amely leginkább hozzájárul az örömhöz és boldogsághoz, az a hála.

 

A meditációt évezredek óta gyakorolják befelé figyelés, és a belső béke és a megvilágosodás érdekében. A hálameditáció a meditáció egy viszonylag újabb formája, amely abban segít, hogy azokra a dolgokra koncentrálj, amelyekért hálás vagy. Segít értékelni az életedben lévő apró áldásokat, fokozza elégedettségedet, így  hozzájárul egészségedhez.

A hálameditáció segítségével napjaidat örömmel kezdheted és fejezheted be, s ezzel hamarosan eljuthatsz a tartós boldogság állapotába.

 

A hálameditáció során a figyelmedet a hála és a megbecsülés érzésére összpontosítod. Ezekkel a pozitív érzelmekkel elősegítheted a békés szív, a tiszta elme és a testi-lelki kiegyensúlyozottság kialakulását.

Ezt a technikát a nap bármely szakában használhatod, így leküzdheted, elengedheted az olyan negatív érzéseidet, vagy érzelmeidet, mint a harag, a sértettség, a szorongás, a fájdalom, vagy az elégedetlenség.

 

A hálameditáció rendszeres gyakorlása jótékonyan hat a jólétedre és a mentális egészségedre. Segít értékelni mindazt, amid már van. Segít kifejleszteni a hála érzését mindazért, amit az életedben  tapasztalsz, legyen az boldog pillanat, vagy nehéz kihívás. Elégedettséget alakít ki benned, így megtapasztalhatod a külvilágtól független belső békét, boldogságot  és örömöt. Végül a hálameditáció megtanít arra, hogy a jelen pillanatban élj, ahelyett, hogy a múlton rágódnál, vagy a jövő miatt aggódnál. Hiszen ezeket úhgysem tudod megváltoztatni! A hálameditáció rendszeres gyakorlásával számos pozitív szoksára tehetsz szert: türelemre, empátiára, nagylelkűségre, alázatra, vidámságra és optimizmusra. Emellett kevésbé leszel stresszes, csökken az aggodalom és a szorongás.

A hálameditációban segít az a rövid hanganyag, amit neked készítettünk.

Ha nem szeretnél meditálni, akkor is gyakorolhatod a hálát. Írj össze három dolgot, amiért most hálás vagy. Például hálás vagyok a családomért, a munkámért és az otthonomért.

Keress egy csendes helyet, ahol nem zavarnak. Győződj meg róla, hogy elég meleg van, mert a szoba hőmérséklete befolyásolja a komfortérzetedet. Ha fázol, vegyél fel egy pulóvert, vagy tekerj magadra egy meditációs kendőt.

Keressen egy kényelmes pozíciót, ülj  egyenes háttal. Nyújtsd meg a gerinced, a vállaid és az állkapcsod pedig lazítsd el. A térdeid és a csípőd alá párnákat és takarókat helyezhetsz támaszként.

Csukd be a szemed, és végy néhány mély lélegzetet a hasadba.

Fókuszálj   a listádon szereplő első dologra. Idézd fel a hála, a köszönet és a megbecsülés érzéseit az adott személy, hely vagy élmény iránt. Gondolj  arra, hogy mennyit jelentenek neked, és milyen szerencsés vagy, hogy itt van  életében. Figyeld meg, hogyan érzed magad közben. Ha elkalandoznak a gondolataid, hozd vissza a figyelmedet a hála érzésére. Lélegezz lassan és mélyen.

Ismételd meg meg a listán szereplő második és harmadik dologgal.

Meditációdat úgy fejezd be, hogy elképzeld vagy érezd, ahogy a hála áldásai körülvesznek vagy záporoznak rád. Koncentrálj arra a tényre, hogy most mindened megvan, amire szükséged van, és hogy a szépség, a béke és az öröm bősége vesz körül téged. Tedd a kezed a szíved fölé, végy néhány lassú, mély lélegzetet, és adj hálát mindazokért a jó dolgokért, amelyek az életében vannak.

Hálanaplódért katt ide!

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga