Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Ahimsza ölelése: Az erőszakmentesség művészete a mindennapi életben

„Az ahimsa nem pusztán negatív értelemben a nem-ártás, hanem pozitív, kozmikus szeretet. Egy olyan mentális hozzállás kialakulása, amelyben a gyűlölet helyét a szeretet váltja fel. Az ahimsa igazi áldozat. Az Ahimsa a megbocsátás. Az ahimsa sakti (áramló energia). Ahimsa az igazi erő.” – Sivananda

A jóga sokkal több, mint a fizikai gyakorlatok (ászanák) összessége, egy teljes rendszer is. Maguk az ászanák (a jóga 3. ága), amelyekre általában asszociálunk, csupán csak egy részét képezi a jóga nyolc ágának. Nyugaton általában a harmadik ággal ismerkedünk meg először és utána kerül be az életünk be az első két ág. A jámák a helyes élettel kapcsolatos etikai szabályok, és a nijámák a helyes életmóddal kapcsolatos előírások.

Az ahimsa  (अहिंसा), egy mélyen gyökerező koncepció az ősi indiai filozófiában. Jelentése erőszakmentesség, nem-ártás.

Az együttérzésben és a nem-erőszakban gyökerező elv, nem csak a fizikai sérelmekre irányul hanem arra ösztönöz minket, hogy vegyük figyelembe szavaink, gondolataink és szándékaink hatását magunkra és másokra is. Rávilágít arra milyen fontos, hogy az interakcióinkban empatiát, kedvességet és megértést gyakoroljunk.  

A neves fizikus, Albert Einstein is megjegyezte: 

„Feladatunk az, hogy felszabadítsuk magunkat, és kiterjesszük az együttérzésünk körét, hogy az magába foglalja az összes élőlényt és a természetet, teljes szépségében.”

Az ahimsa nemcsak a jóga szőnyegen, hanem a hétköznapjaink összes területén is útmutatóként szolgál. Ennek beépítése mindennapi életünkbe egy tudatos konfliktuskezelést, az őszinte kommunikációra való elkötelezettséget és a kapcsolatok mély megértését igényli többek között.

Az ahimsát gyakran egyszerű pacifizmusként értelmezik, pedig ez nem egy passzív behódolás az igazságtalanságnak, vagy a szükséges cselekvés elkerülése; inkább egy tudatos és megfontolt megközelítést kér a konfliktusmegoldás terén.

Egy másik klisé kizárólag a fizikai síkhoz köti, figyelmen kívül hagyva tágabb következményeit. Az ahimsa nemcsak a fizikai erőszak mellőzését foglalja magában, hanem mentális és érzelmi jóllétre is kiterjed. A negatív gondolatok, ítéletek és előítéletek az erőszak bizonyos formái, amelyek felboríthatják a belső harmóniát és megzavarhatják kapcsolataink egyensúlyát.

A mai gyorsan rohanó világban az ahimsa gyakran leegyszerűsödik egy trendi hashtaggé. Miközben gyakorlása valódi elköteleződést igényel önvizsgálat és személyes fejlődés irányába. Kihívást jelent, hiszen a mindennapi döntéseink megkérdőjelezését kéri tőlünk, kezdve az elfogyasztott élelmiszerektől a kimondott szavakig.

Az ahimsa nem egy elszigetelt gyakorlat, hanem egy egész értékrend része. Olyan jámákkal együtt, mint a igazság (satya), a becsületesség (asteya), mértékletesség (brahmacharya), és a ragaszkodás nélküliség  (aparigraha), de ezekről bővebben majd egy másik bejegyzésben mesélünk.

Nincsen egyszerű trükk, gyors megoldás, hogy pillanatok alatt képesek legyünk a hétköznapjainkba átültetni, a szépsége, hogy ugyanúgy gyakorolnunk kell, mint minden mást.

Gondold át a következőket: 

Te hogyan tudod beépíteni az ahimsza gyakorlását a mindennapi életedbe? 

Milyen kis lépéseket tehetsz azért, hogy kialakíts egy bántástól mentes kultúrát gondolataiban, szavaidban és tetteiben?

Ha van kedved, írd le a kérdésekre adott válaszaid. Hiszen a gondolataid leírásának folyamata segít azokat megszilárdítani. Ha papírra veted őket, akkor lehetővé teszed, hogy tisztábban lásd át gondolataid, és jobban ösztönözni fog cselekvésre, mintha csak átgondolnád.

Az ahimsa több, mint egy divatos szófordulat; ez egy időtlen filozófia, amely arra hív minket, hogy újra gondoljuk tetteinket, szavainkat és gondolatainkat. Az ahimsa gyakorlásával segítesz egy olyan világot létrehozni, ahol a kedvesség, szeretet és a megértés az uralkodó erő és rálelsz egy útra, ami nemcsak egy harmonikusabb létezés felé vezet.

„A sötétség nem űzheti el a sötétséget; csak a fény képes rá. A gyűlölet nem űzheti el a gyűlöletet; csak a szeretet képes rá.” – Martin Luther King Jr.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga