Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

A nap és a tűz

A jóga és az ájurvéda szerint 3 féle agni, azaz tűz ég bennünk: 1. a gyomorban, hogy segítsen megemészteni az éltet és az életet. A 2. a szívnél található, segít feldolgozni az érzelmeket és a 3. agni az elmében lobog, a gondolatok tüze.

A tűz energiája áthatja az életünk minden aspektusát és csodálatos erő, mely képes teremteni, de ha puszít, az látható nyomokat hagy.

Akiben túl sok a tűz energiája, azok az emberek folyton dühösek, agresszívak, azonnal robbannak, a csípős életre még szórnak egy kis chilit, viszont akiben túl kevés, azok az emberek alig észrevehetőek, kissé „sótlan” emberek. Mint mindig, itt is az arany középúton találhatjuk az egyensúlyt. Ha a tűz ereje optimális bennünk, akkor képesek vagyunk a cselekvésre, megvan bennünk az az erő, ami ahhoz szükségeges, hogy a megkezdett terveket, projekteket befejezzük, az az igazi átütő erő. Ami ismeri és tartja a határait, de ezzel nem megbántva senkit sem. Az igazi jó vezetők, mind a tűz energiájától válnak azzá.

A jó hír az az, hogy a jóga eszközeivel tudunk hatni a bennünk lobogó vagy épp csak pislákoló tűzre. Természetesen nem jelenti az, hogy 1×5 percnyi deszkatartás után szálkás lesz a testünk, vagy a bennünk lévő mécses lángjából tábortűz válik, de az úton elindultunk.

Ha szeretnéd magadban növelni a tűz erejét, akkor érdemes a Naphoz, pontosabban a Nap energiájához kapcsolódni. A jógagyakorlásban ehhez egyszerű és nagyszerű módszer a Napüdvözletek gyakorlása, azok az ászanák előtérbe helyezése, amelyek a Napfonat csakrához kapcsolódnak (pl.: harcosok, deszka, szék), a pránajáma gyakorlatok közül a tűzlégzés, vizualizációk, szankalpa használata, szemgyakorlatok. A Napüdvözlet sorozat ászanái mutatnak némi eltérést az egyes tradíciók szerinti gyakorlásban, ami szerintem azért külön hasznos, mert mindenki tud találni így magának olyan verziót, ami az ő személyiségéhez a leginkább illeszkedik. Mivel erőteljesen energetizáló sorozat, emiatt szerintem érdemes reggel gyakorolni hosszabban.

Női órán meglehetősen ritkán veszem elő a Napüdvözleteket, hiszen a női minőséget a Hold testesíti meg, de azt gondolom teljesen kihagyni nőként ezt a fajta energiát vétek. Hiszen mindenkiben van férfi és női minőség is, függetlenül a fizikai testtől, de még a pszichétől is. Az egyensúly fenntartása érdekében szerintem van helye a női gyakorlásban is a Napüdvözleteknek, mert hiszem, hogy női erőből, lágyan is gyakorolható a Napüdvözlet sorozat.

Amennyiben főként az emésztés terén szeretnéd a tüzünket felszítani, akkor fontos, hogy vigyünk az étrendbe melegítő hatású fűszereket, kifejezetten ajánlott a trikatu és a triphala az ájurvédikus gyógynövények közül. Egy kis gyömbér, vagy fahéj is fel tudja izzítani a belső tüzet. Érdemes evés közben és utána nem fogyasztani folyadékot kb 30-60 percig, legfeljebb egy kevés meleg folyadékot, de hideget semmiképp, mert az kioltja az emésztés tüzét, viszont evés előtt egy kevés víz serkentően hat az emésztésre. Figyelj evés közben az ételre, alaposan rágd meg, ne beszélgess közben, mert attól szintén ki tud hűlni a gyomor.

Melegítő hatású pránajáma gyakorlatok szintén segítenek pl.: kapalabathi.

A kundalini jóga hagyománya is adhat további lehetőséget, ha ennek az irányzatnak az alapjaival szivesen megismerkednél, amit szivből ajánlok, mert egy csodálatos és sokrétű irányzat, akkor keresd a Body&Soul órákat.  

Ha pedig kedvet kaptál a női jóga rejtelmeibe bepillantani, akkor várlak a női órákon. 

 

Kosik Ági

jógaoktató

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga