Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

A motiváció, a cselekvés esszenciája

Ki ne érezte volna már azt az élete során legalább egyszer, hogy kicsit alábbhagyott a lelkesedése még az olyan dolgok iránt is, amelyek addig hajtották előre.

Szerintem ez egy teljesen természetes folyamat. Vannak az életünkben hullámvölgyek és ezek mellett hullámhegyek is. Visszautalnék itt az előző bejegyzésemre, amiben már fejtegettem az álláspontomat a világ dualitásával kapcsolatban, azaz a hullámhegyek sem létezhetnének a hullámvölgyek nélkül, így mindkettő megtapasztalása ugyanannyira fontos. Egy kisebb visszaesés még nem a világ vége, de a hosszú ideje fennálló motiválatlanság a depresszió tünete is lehet, emiatt érdemes arra intő jelként tekintetni és akár – ha szükséges – szakember segítségét kérni.

Mit tehet az ember, ha úgy érzi a motivációja gyengült és emiatt a cselekvés is megáll?

Egy jógaoktató válasza erre mi más lehetne, mint természetesen a gyakorlás. 

De viccet félretéve a jóga eszköztárában rengeteg olyan módszert találhatunk, ami a segíthet.

Számomra mindig is nagyon fontos volt és marad is az ászanák gyakorlása, a jóga ilyen módon fizikai része. Ugyan a jóga 8 lépcsős elmélete szerint, az ászana „csupán” a 3. helyet foglalja el (a 8. a szamádhi állapota), de szerintem fontos. Főleg, ha a motivációról, a cselekvésről van szó. Akkor bizony rá kell állni a szőnyegre még amikor nehéz, sőt főleg azokon a napokon. Mert a testnek szüksége van a mozgásra.

A jógafilozófia szerint 3 féle kötőerőt különböztethetünk meg: a tamasz, a radzsasz és a szattva. A lesüllyedés, a letargia a tamasz energia, amit (meg)mozdulás (a radzsasz) indít el a változás útján a szattvához (ami a legemelkedettebb energia).

 Sokszor esünk abba a hibába, hogy azt gondoljuk, ha nem tudok aznap minimum 1 órát gyakorolni, akkor inkább el sem kezdem, vagy majd délután… vagy majd este, vagy…inkább holnap reggel és így toljuk magunk előtt. A jógában – és szerintem minden másban is – a rendszeresség a legfontosabb. Ha reggel csak annyi időd van, hogy 3 Napüdvözlettel köszöntöd a reggelt, de azt minden reggel, már rengeteget tettél magadért és ez nagyon maximum 5 percet tesz ki. A sok kicsi, sokra megy. Legyen ez egy olyan reggeli rutin, mint a fogmosás.

Motiváció pedig ezáltal úgy nőhet, hogy elkezded érezni könnyebb volt reggel a busz után futni, vagy nem húztad fel magad apróságokon, nem izgultad túl a prezentációt vagy a vizsgát. Gyakoroltad nagyban, amint a matracon kicsiben. Ezek a kis dolgok segíthetnek.

Illetve azzal sincs baj, ha felismered, mivel tudod saját magadat motiválni, mert lehet nincs mindig melletted valaki, aki jelezne, ha ideje gyakorolni. Pl.: ha szeretsz fürdőzni, akkor lehet egy jó trükk, ha elhatározod, a héten heti 4x gyakorolni fogok 5 percet reggelente. Ha sikerült betartani, akkor a jutalmad egy fürdő. Vagy bármi más, ami megadja a kezdő lökést. Aztán hamarosan azt fogod észrevenni, hogy a tested egyre többet kíván és hiányozni fog, ha valamiért kimarad.

Januárban mindig olyan lelkesek vagyunk, belevetjük magunkat az esetleges vállalt fogadalmak megtartásába, de február végére ez a tűz lecsillapszik. A március már magával hozza a Nap, a tűz energiáját, használd ezt ki arra, hogy (újra) elkezdj rendszeresen gyakorolni és a motivációd is egyre erősödni fog, ami az anyagi világban manifesztálódhat célok elérésében, esetleg önmagunk „legyőzésében”.

A reggeli gyakorlásról azt gondolom és magamon egyértelműen ezt is tapasztalom, hogy nagyobb hatással van a motivációmra, emiatt azt tanácsolom, ha eddig még nem tetted, gyakorolj reggel (is).

Ajánlom figyelmedbe reggeli, Napindító óráinkat

Idős korban a mozgás elengedhetetlen a testi és a szellemi frissesség megőrzésében, valamint a motiváció fenntartásban. A jógát akár 100 évesen is el lehet kezdeni. 

Idősebb vendégeink ajánlom a kifejezetten az ő igényeikre szabott óratípusunkat a szenior jógát. 

 

Kosik Ági

jógaoktató

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga