Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Tavaszi napéjegyenlőség

A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán 04:07.-kor következik be. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör. Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik.

Mi köze mindennek a jógagyakorláshoz?

 Az élet természetes rendje, hogy alkalmazkodunk a természethez, az időminőségekhez. Ez a jógagyakorlásunkban is megmutatkozik. Az őszi-téli időszak a befelé fordulásnak kedvez. Ilyenkor célszerű a belső világunkra helyezni a hangsúlyt, tea, kuckó, lassú gyakorlás, meditáció. A tavasz beköszönésével felpezsdül az élet, kifelé áramlik az energia, ezért a gyakorlásban is lehet a dinamikusabb irányzatok felé fordulni, erősíteni.

Energetikai szempontból érdemes figyelembe venni az újhold-telihold minőségeket is. Újhold idején célszerű a következő hónap céljait kitűzni egy meditatívabb gyakorlás kíséretében, teliholdkor az energia szinte túlcsordul, nehéz az alvás, több az agresszió, ilyenkor lehet egy dinamikus gyakorlással levezetni a feszültséget vagy egy megnyugtató yin energiával elvezetni azt és a testet-lelket megnyugtatni. Ilyenkor számot vethetsz azzal is, hogy a kitűzött célod is a csúcsra jutott-e, mit kell még tenned a következő újholdig?.

A nap mozgása az évkörön ugyanígy fontos támpontot nyújt a gyakorláshoz a tavaszi napéjegyenlőség idején a téli napfordulókor elindult kis fény csíra már láthatóra nőtt, egyforma hosszú a nappal és az éjszaka. A jin és a jang kiegyenlítődik. Érdemes átgondolni az előtted álló év energetikai mintázatát. A jógik tanításaiban fontos szerepet játszik a védikus asztrológia, a kundalini jógában is erőteljesen jelen van az időminőség  numerológiai és asztrológiai jellemzőinek figyelemmel kísérése. A napfordulók/egyenlőségek energetikai szempontból kiemelkedő időszakok a gyakorlásra. 

Az általam követett szakértők mind a tűz minőség túlsúlyáról szólnak. Feszültségek, konfliktusok, forradalmi hangulat, struktúrák változásai várhatóak. Ennek igazolására nem kell sem védikus vagy más asztrológiai cikkeket olvasnod, elég ha néha szembe jönnek a hírek. Az egyensúly érdekében semmi  különösebb dologra nincs szükséged, csak legyél jó, tegyél jót, ahogy Sivanada mester is tanítja. Vigyél ételt egy rászorulónak, egyszerűen legyél kedves a körülötted lévő emberekkel. Ezekben a tüzes időkben fontos, hogy külön figyelj a hidratáltságodra, igyál sok tiszta vizet. A sitali hűtő légzéssel is csökkentheted a tűz energiát és levezetheted a feszültséget, ez a láz csillapítására is alkalmas. 

Ebben a tavaszi időszakban fontos a test és az elme tisztítása, még a böjt időszakában vagyunk.  

Ajurvédikus szempontból is a téli zsír gyűjtés (kapha minőség) után meg kell tisztítani a testet. A vízhajtó zöldségek, mint a spárga, petrezselyem és a retek ilyenkor nagy szolgálatot tehetnek. Kerüld az olajos, édes ételeket és válts a szárazabb fűszeresebb táplálékra. Segíti az emésztést, ha étkezés előtt apróra vágott gyömbért egy csepp lime-mal és sóval elfogyasztasz. Még a reggeli hűvös időben jól esnek a fűszeres teák. 

 

Jógagyakorlásban a telihold hatásainál leírtak szerint, dinamikus gyakorlással elégetheted a felesleges energiát, kiizzadhatod magadból a haragot, feszültségeket, a tűzlégzés, vagy khapalabati is segít a nehéz kapha energia kidolgozásában vagy egy belesimuló yin gyakorlás segíthet megnyugtatni az idegrendszert. 

Meditálj sokat, fejleszd az önismereted, számolj 10-ig mielőtt felrobbansz.  

A tisztítást, méregtelenítést fokozzák a csavarások, mellkas nyitások és a fordított ászanák. A tánc is kiváló a pozitív hangulat megteremtésére.

Mi itt leszünk, hogy segítsünk, jógázz velünk!

Boldog és tudatos tavaszt kívánok neked! Éld meg a természet újjászületését, szüless újjá te is.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga