Az ájurvéda három alapvető működési elvet, az úgynevezett „dóshákat”, a Vatát, a Pittát és a Kaphát különbözteti meg.
Az elme és a test jó egészséges működéséhez ezeknek a dósháknak egyensúlyban kell lenniük. A dóshák egyensúlyát számos tényező befolyásolja, például a munkánk, az étkezésünk vagy az évszakok. Amikor nyáron meleg van, a Pitta (=meleg) emelkedik a környezetben, és a test csökkenti a belső Agni (=tűz) szintjét, mivel a szervezet természetes hajlama az egyensúly fenntartására irányul. Ez csökkenti a hőtermelést, mérsékeli az anyagcserét és ezáltal az emésztőerőt. Ezért meleg időben minden tevékenység nehezebb, és az étvágyunk is kisebb.
Hogyan védekezz?
Kerüld a közvetlen napfényt! Ügyelj különösen arra, hogy a fejed ne melegedjen fel. Viselj kalapot, védd a közvetlen napfénytől.
Vegyél vissza szokásos sporttevékenységedből! Vigyázz arra, ne merülj ki! Lassítjuk a jógaórák tempóját is, kerüljük az erőfeszítését- Emellett hútsd magad, ússz vagy sétálj a természetben!
Kerüld a sós, savanyú, fűszeres és nagyon csípős ételeket. Helyette az édes, keserű és fanyar ízű ételeket részesítsd előnyben, mivel ezek kiegyensúlyozzák a megnövekedett Pitta-értékeket. Meleg időben különösen fontos, hogy csak akkor egyél, amikor éhes vagy, mert az emésztés „takaréklángon” működik. Ezért csak mértékkel egyél.
Fogyassz könnyű ételeket: zöldségleveseket, zöldségeket rizzsel vagy tésztával. Ajánlott a saláták és a gyümölcsök fogyasztása, mert könnyűek és könnyen emészthetőek. Különösen ajánlottak az olyan nyári ételek, amelyek uborkával, cukkinivel, sütőtökkel, sárgarépával, spárgával, brokkolival, karfiollal, salátával, basmati rizzsel, búzával, ghível, túróval, lassival, sárga mungóbabbal, olíva- vagy kókuszolajjal, mandulával, édes gyümölcsökkel, friss fűszernövényekkel és enyhe fűszerekkel (friss gyömbér kis mennyiségben, koriander, édeskömény, kurkuma, kardamom, fahéj, sáfrány) készülnek.
Ha lehet, használj ghít (tisztított vajat) vagy kókuszolajat a főzéshez.
Kerüld az alábbi ételeket!
Cékla, padlizsán, retek, paradicsom, csípős paprika, hagyma, fokhagyma, köles, rozs, kukorica, hajdina, joghurt , túró, sajt, savanyú gyümölcsök (narancs, grapefruit, citrom), olajbogyó, kesudió, méz, melasz, csípős és melegítő fűszerek (bors, chili, ánizs, szegfűszeg, kömény), só, ecet, alkohol, (nem vegetáriánusok számára:) vörös hús.
Meleg időben különösen fontos, hogy eleget igyunk, mert a szervezet a fokozott izzadással sok folyadékot veszít. Kerüld a jeges italokat még a nagyon meleg napokon is, hogy ne gyengítsd emésztőerődet.
Válassz a következő forró vagy hideg italok közülmentatea, friss gyümölcslevek vagy házi készítésű Lassi (joghurtital).
Az italokat nem szabad egyenesen a hűtőből fogyasztani, mert ez gyengíti az emésztő tüzet, és a szervezetnek feleslegesen kell kompenzálnia. Emellett lehetőleg kerüld a Pitta-serkentő italokat, mint például az alkohol, a fekete tea és a kávé.
