Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

EGY KIS JÓGAFILOZÓFIA 1.

Kosik Ági jógaoktató társunk írása

„Aki ismer, tudja rólam, hogy inkább gyakorlati ember vagyok, mintsem elméleti. Talán emiatt volt, hogy anno az egyetemen sem rajongtam azokért a tárgyakért, amik filozofikus, csupán elméleti tárgyak voltak.

Amikor barátkozni kezdtünk a jógával csupán az ászanákat gyakoroltam, majd a jógasuliban ismerkedtem meg a filozófiai résszel. De ez a jógában több, mert itt az elmélet átmegy gyakorlatba. Meg kell élni, meg kell tapasztalni, hogy fizikai, mentális és lelki szinten is hat. Ezek mindenkinél ugyanúgy megjelennek, mindegy hogy a spiri részében hiszel-e vagy, mert csak az a lényeg, hogy nem fáj a derekad. Nekem az a tapasztalatom, hogy egy idő után a jógi padaván érzi a lelki változásokat is.

Ahhoz, hogy a jóga segítsen megismerni a Lelket és eljutni a megvilágosodáshoz, a rádzsa jóga szerint 8 lépcsőfokot kell meglépni.

Ezeket az állomásokat szeretném kicsit bemutatni.

Az elsők a sorban a jámák, vagyis a rossz cselekedetektől való tartózkodás különféle formái, a mi kultúrkörünkben a 10 parancsolat hasonló ehhez.

„A jáma az, hogy tartózkodunk a másoknak való ártástól, a hamisságtól, a lopástól, a mértéktelenségtől és a kapzsiságtól.”

Az ultimate jáma az ahimsza, azaz az erőszakmentesség.

Itt nem pusztán arról van szó, hogy ne ölj, hanem hogy ne legyél erőszakos, ne árts, semmilyen formában sem.

Emiatt az elv miatt élnek vegetárius étrenden a jógik.

Az ahimsza viszont több, mint hogy vega/vegán étrenden vagyok, szerintem itt annak is meg kell jelennie, hogy nem bántok másokat, de magamat sem….sem fizikailag, sem szóban, sem érzelmileg, sem gondolatban…

A fizikai bántalmazásról sajnos sokat beszélünk a hétköznapokban, de a lelki bántalmazásról, ami legalább olyan rossz, kevés szó esik.

Lehet hallani olyan kísérletekről, amikben az egyik növénynek kedves szavakat mondtak, míg a másiknak nem, és hogy a kedvességet nélkülöző növények nem is fejlődtek úgy, mint a másik csoport tagjai.

Szerintem ez velünk, emberekkel ugyanígy megjelenik.

Fontosnak tartom kiemelni, hogy az ahimszát magaddal szemben is gyakorolni kell és erről sokszor megfeledkezünk – azt látom főleg a nők -, hogy az „én” van annyira fontos mint a „te” vagy „mi”.

Az ahimsza tehát azt jelenti, hogy úgy élni az életet, hogy közben maximálisan tiszteletben tartom (vagy legalább kísérletet teszek erre) minden lény szabadságát.

Mit gondolsz? Neked mit jelent az ahimsza?

Namaste, Ági”

 

A kéo forrása: saját szerkesztés a canva.com-on

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga