Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

ÉRZELMEK

Elmúlt a szeszélyes április, amikor a hőmérséklet 0 és 20 fok között ingadozik akár néhány órán belül. Eső és szélvihar után verőfényes napsütés. Hol meleged van, hol fázol. Most itt a május, kizöldültek a fák, az időjárás kellemes. Harsány színek, virágillat, madárcsicsergés. Május a szerelem hónapja. Gondolhatnád –  ha már érzelmek a témánk és májusról van szó – , akkor a szerelem lesz a fókuszban.

A jóga útja a tudatosítás útja. Tudatosítani, azt, ami van. Ez nem csak a jóga útja, hanem önismereté is.

A munkám során, mint szociális munkás és mediátor, sokszor találkozom a konfliktusok mögött a ki nem fejezett, nem tudatosított érzelmekkel. Gyakran elbeszélünk egymás mellett, magunkat sem értjük. Az első lépés mindig a saját érzéseink tudatosítása. Néha a tudat alatt megbújó régi sérelmek, traumák kérnek hangot, nyilvánulnak meg egy-egy reakcióban. Te is több terápiás és önismereti módszert használhatsz, ha szeretnéd érteni mi történik veled egy- egy konfliktushelyzetben, mi van szorongás, stressz mögött.

„A jóga gyakorlói hosszú ideig önmaguk terapeutái lehetnek anélkül, hogy tanártól vagy gurutól számottevő segítséget kapnának. Ha az ember aktívan részt vállal saját fejlődésében, önbecsülése is erősödik. A keleti pszichológiában kiemelten fontos, hogy saját akadályainkat mi magunk tárjuk fel. Ez azt a célt szolgálja, hogy azonosuljunk Felsőbbrendű Énnel, és meghaladjuk a személyiség mindazon aspektusait, amelyeket addig ’valóságos’ létezőnek és befolyásolhatlannak képzeltünk.” Swámi Sivanada Rádha Hatha jóga, a rejtett nyelv.

Jógaórán sokszor hallod azt a mondatot egy- egy gyakorlat után, hogy figyeld az érzeteidet. Az érzetetek megfigyelése az első lépés önmagadhoz: figyeld meg mit üzen a tested, fókuszálj az adott érzetre és meghallod mit üzen a lelked.

„Amikor felismerünk egy nemkívánatos személyiségaspektust, ezzel jelentősen csökkentjük az erejét, így könnyebben meg tudjuk haladni.…Az elemző folyamat megtisztítja a  belső teret, a látómező kitágul, olyan felismerések támadnak, amelyek korábban fel sem merülhettek volna, mert túlságosan zsúfolt volt a tér, túl zajosak voltak az érzések. A mentális-érzelmi tevékenység hangereje túl nagy volt ahhoz, hogy meghalljuk a csendes, szelíd, belső hangot”

Egy egészséges személyiség fejlődéséhez elegendő lehet, ha a jóga gyakorlása által fejleszti önismeretét, de amennyiben krízishelyzetben vagy és érzelmi és mentális egészséged megrendült, akkor ne a jógaoktatódtól kérj segítséget, hacsak nem terapeuta is egyben. Ha bajban vagy, kérlek, kérj segítséget a megfelelő szakembertől. A jógagyakorlás és meditáció kiegészítheti a terápiát

Ebben az írásban Swámi Sivananda Rádhá Hatha jóga, a rejtett nyelv című könyvéből idéztem. Nagyon hasznos olvasmány, ajánlom szeretettel.

Itt meg is vásárolhatod!

 

 

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga