Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

ZENE – KIRTAN – MANTRA

„…   zene az egyik legerősebb eszköz az intenzív érzések előhívásához” (Simon Kitti, Mindfullnes pszichológia magazin)

A jógaoktatásban elég vitatott a zene használata a jóga órán. Van, aki szerint elviszi fókuszt a gyakorlásról, van, aki a kezdő gyakorlók esetén jónak tartja a feszültség oldása céljából, mások a dinamikusabb óratípushoz ajánlják. Ha eltérő vélemények is vannak a fizikai gyakorlás alatti zenehasználatról, abban minden jógával foglalkozó ember egyetért, hogy a spirituális gyakorlás része a Kirtan. „ A kirtan egyik eleme a mantra. A mantra azt a hangot, illetve azon hangok kombinációját jelenti, amely felszabadítja az elménket, a tudatunkat. A kirtan másik eleme a zene. A kirtan megszólaltatja és fókuszálja az elmét, a zenét használva eszközként. Tehát a mantrákat a különféle dallamok és ritmusok segítségével megszólaltatva a meditációnak egy dinamikus közösségi formája válik lehetővé.” (Govinda klub Kirtan Jam reklám)

„A közösen, átéléssel és hittel énekelt mantrák megtisztítják a résztvevők szívét és felemeli őket az isten-tudatosság magasságaiba. A rezgések messzire eljutnak, felemelő gondolatokat ébresztenek mások elméjében, vigaszt és erőt nyújtanak minden embernek. Békét, harmóniát egyetértést teremtenek. A negatív erőket gyorsan megsemmisítik és boldogságot hoznak az egész világnak” (Sri Szvámi Sivananda)

Egyre több kutatási eredmény elérhető, ami a zene hatását vizsgálja az emberi szervezetre, az érzelmeinkre. Azt is megállapították a tudósok, hogy sejtszinten hat.

A mantrák egy speciális üzenettel feltöltött hangrezgések. Egy kundalini jóga órán hallhatod: hogy zengess bátran, mert a hangod legnagyobb gyógyítód. A kundalini jóga órán tudatosan használunk zenei aláfestést. Ezeket a mantra feldolgozásokat magas tudatossággal bíró emberek alkották. Néha még a gyakorlatsor (kriya) is előírja, melyik mantra meghatározott művész által szerzett és előadott változatát használjuk. Egy kundalini órára készülve a lejátszási lista összeállítása legalább akkora odafigyelést igényel, mint az óra megtervezése. Néha egy mantrának több verzióját meghallgatom és azt választom, ami akkor megszólított valamit bennem. Ezek a zenék éppúgy lehetnek kellemes harmonikus hangzások, vagy prokatívabb ritmusok, attól függően mivel dolgozunk azon az órán.

Hallgass bármilyen zenét, nem csak a mantrafeldolgozások emelhetek. Figyelj tudatosan mi mozdul meg benned! Énekelj bármit vagy zengess mantrákat, nem baj, ha hamisan szól, gyógyítsd a lelked, éld át az öröm érzetét!

 

 

 

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

ZENE – KIRTAN – MANTRA

A zene gyakori kelléke a jógaóráknak. A kirtan a mantrák éneklését jelenti. A mantra pedig rezgés.

ÉRZELMEK

A jóga gyakorlói hosszú ideig önmaguk terapeutái lehetnek … Ha az ember aktívan részt vállal saját fejlődésében, önbecsülése is erősödik.

A képen összebújva alszik egy kutyus ls egy cicus

Egészség és alvás

Csak akkor lehetsz egészséges, ha jól alszol!   Amikor ciklikus meditációt vezetek, és elmondom, hogy ez a fél óra felér kb. négy órányi alvással, szinte

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga