Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

A képen virágzó nyári levendulamezőt látunk

Életmód és jógagyakorlás nyáron

Ahogy a természet évszakról évszakra változik és átalakul, úgy mi is változunk, hiszen mi is a természet részei vagyunk! Ezért nem mindegy, milyen évszakban, milyen időjárási viszonyok között hogyan élsz, mit és hogyan gyakorolsz!

Habár nagyon kevés időt töltünk a természetben,  a természet elemei – a napfény, a napsütéses órák száma, az éjszaka hossza, a holdfázisok, a szél, az elérhető élelmiszerek –  mégis meghatározzák életünket mentális, érzelmi és fizikai szinten egyaránt.

Ha életmódunkat persze a lehetőségeknek megfelelően   a természethez, a nap járásához igazítjuk –  például nyáron korábban kelünk, télen pedig kicsit később –, ezzel segítünk a szervezetünknek, hogy jól érezze magát.

 

Nyár – a jang energia csúcspontja

A tavasz felébredés a télből, a tervezés időszaka, a nyár pedig arra való, hogy ezeket a terveket megvalósítsuk, mert motiváltnak és energiával telinek érezzük magunkat. Míg a téli sötétség a sok pihenéssel és befelé fordulással járó „jin” életmódnak kedvez, a nyár az az idő, amikor mindent megragadhatunk, amit az élet kínál. Nyáron sok ismerőssel, baráttal találkozunk,  belevetjük magunkat új  projektekbe és a szenvedélyekbe,kirándulhatunk, utazhatunk és felfedezhetünk, a lehető legjobb az idő, hogy sok szórakozást vigyünk a mindennapjainkba.

A jin-jang az ellentétes, de egymást kiegészítő és összekapcsolódó erők dinamikus egyensúlyát jelenti. Az elmélet valódi eredetét nem ismerjük, de a jin-jangot ábrázoló szimbólumok már a neolitikumban (i. e. 3400) is jelen voltak. A jin-jangot a Ji Csing, azaz a Változások Könyve (i. e. 1000-750) is ábrázolja. 

A jin elem leegyszerűsítve  a földi energiát képviseli: befogadó, hűvös és sötét, a Holdhoz, az óceánokhoz és az árnyékhoz kötődik. Jellemzői a lágyság, a csend, a nyugalom.

A jang elem a Napot jelképezi: könnyed, tágas és időnként kissé vakmerő. Férfias energiával társul. Jellemzői: cselekvés, terjeszkedés, növekedés, hőség, mozgás.

Hogyan gyakoroljunk tehát, amikor körülöttünk a jang energia erőteljes? Természetesen inkább jin módon!

A  mozgás legyen alacsony intenzitású, mert hosszabb ideig vagyunk aktívak a hosszú nyári napokon. A kemény, nagy intenzitású edzés egy forró nyári nap közepén káros és kimerítő lehet a szervezet számára. Ehelyett válassz inkább hosszú sétákat, túrázást, úszást és lassúbb, jin-jellegű, kímélő jógát.

Napsütés – fokozza a hangulatot

Az egészség egyik legnagyobb és gyakran figyelmen kívül hagyott szempontja, hogy a test órája kiegyensúlyozott legyen. Ha saját testóránk vagy „cirkadián ritmusunk” összhangban van a nap ritmusával, sokkal nagyobb valószínűséggel tapasztalunk jó energiaszintet és optimális alvást, egészséges emésztést és egészséges hormonháztartást. A testóránk beállításában négy nagy szereplő van: a fény, az étel, a mozgás és a társas kapcsolatok.

 

A nyár az az évszak, amikor a reggeli napfényt a lehető legjobban ki tudjuk használni, hogy belső ritmusunkat helyreállítsuk, s ez nagy hatással van a jó minőségű alvásra is. Amikor reggel kilépünk a szabadba, a szemünkben lévő fényreceptorok elnyelik a természetes „kék” fényhullámokat, amelyek napkeltétől körülbelül 11 óráig gyakrabban fordulnak elő. Ezek a fényhullámok azt az üzenetet küldik az agynak, hogy nappal van. Amikor az agy megkapja ezt az üzenetet, az kicsit olyan, mintha elfordítanánk a motorkulcsot; az emésztőrendszerünk felpörög, jobban tudunk koncentrálni, energikusabbnak és a napra késznek érezzük magunkat. Amikor megkapjuk ezt az adag reggeli napfényt, az hat a dopamin nevű hormon termelődésére, amit egyszerűen csak boldogsághormonnak is neveznek. Ez a felszabadulás érzését kelti a szervezetünkben, természetes hangulatfokozót ad a nap kezdéséhez. A dopamin emellett  a motivációért is felelős neurotranszmitter. A reggeli dopaminadaggal motiváltabbak vagyunk, ezért energiával, lendülettel és lelkesedéssel vágunk neki a napnak.

Az ősi jógik ismerték a reggeli napfény erejét. és a Surya Namaskar, azaz a Napüdvözlet néhány legkorábbi formája nem is tartalmazott mozgást, hanem inkább a szemlélődésre összpontosított – a napfelkeltekor és napnyugtakor az ég felé tekintve. (Ha ezt gyakorolod, ügyelj arra, hogy soha ne nézz közvetlenül a Napba!).

Ha a lehető legtöbbet szeretnéd kihozni a reggeli nyári napfényből, próbálj meg az ébredés után 30 percen belül kimenni a szabadba. Akár 5-10 perc is elég lehet ahhoz, hogy a fény pozitív és ébresztő hatást gyakoroljon a testre, amely idő alatt akár néhány kör napüdvözletet vagy pránajámát is gyakorolhatsz, vagy meditálhatsz.  

Középpontban a szív

A hagyományos kínai orvoslás szerint a szív gondozására nyáron összpontosítanunk kell. A szív a boldogságot, az izgalmat, a szeretetet, a szenvedélyt és a mozgást jelképezi, ezért  táplálása érdekében előnyös, ha szórakoztató és élvezetes tevékenységeket végzünk. A TCM azt tanácsolja, hogy keljünk fel korán, keressünk olyan tevékenységeket, amelyek szórakoztatóak és flow-állapotba hoznak, hogy tápláljuk a kreatív projekteket, és gyakrabban játsszunk.

A zöld szín szintén kiegyensúlyozza a szív energiáját, ezért vegyük körül magunkat a természet természetes zöld árnyalataival, zöld ételekkel, sőt, zöld ruhákkal is. Próbálj meg ebben az évszakban többet a szívedből cselekedni és beszélni is. Nagyon gyakran háttérbe szorítjuk azt, amire a szívünknek valóban szüksége van, annak javára, amit a fejünk mond.

Amikor legközelebb döntést hozol, tedd a szívedre a kezed, és próbáld megérezni, mit mond a szíved, mire van szükséged?

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga