Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

METTA – a feltétel nélküli szeretet buddhista útja

A METTA egy ősi Pali (amely a szanszkrit nyelvvel szoros rokonságban álló, Észak-Indiában beszélt nyelvű szó), amely lefordítható jóindulatnak, szeretetnek, barátságnak vagy kedvességnek.

A metta feltétel nélküli szeretetet és szerető kedvességet jelent. Ha a mettát a szívünkben tartjuk, akkor minden interakció, amit másokkal, önmagunkkal és az életünkkel folytatunk, gondoskodással, megértéssel és bizalommal telhet meg.

A metta azt jelenti, hogy törődünk egy másik lénnyel és jót kívánunk neki  anélkül, hogy ítélkeznénk felette, elfogadjuk őt, függetlenül attól, hogy egyetértünk vagy nem értünk egyet vele, és anélkül, hogy cserébe bármit is szeretnénk tőle. Ez egy olyan egyetemes szeretet, amely képes legyőzni minden társadalmi, vallási, etnikai, politikai és gazdasági korlátot. A metta eredményeként az ember megtapasztalhatja a négy buddhista erény egy másik állapotát: az örömöt, a másik boldogságában való valódi boldogságot.

A metta meditáció, vagy a metta művelése a meditáció egyik népszerű buddhista formája. A  meditáló először önmagával szemben műveli a jóindulatot; aztán a szeretett családjával, barátaival és mestereivel szemben; majd az ellenségeivel szemben; és végül minden élőlénnyel szemben.

A mettát a négy buddhista erény másik három tulajdonságával együtt (együttérzés, öröm és kiegyensúlyozottság) Buddha és a nagy bölcs, Patandzsali is úgy tanította a Jóga-szútráiban, mint olyan tulajdonságokat, amelyeket fejleszteni és művelni kell.

THANISSARO BHIKKHU egy cikkében arról elmélkedik, mi is a metta eredeti jelentése. Arra a megállapításra jut, hogy a metta nem feltétlenül a szerető kedvesség hozzáállása. Inkább a jóakarat hozzáállása – jót kívánni a másiknak, de felismerve, hogy az igazi boldogságot végül mindannyiunknak magunknak kell megtalálnunk.

„Boldogság, nyugalom,

legyen minden lény boldog a szívében.

Bármilyen lények legyenek is,

gyengék vagy erősek, kivétel nélkül,

hosszú, nagy,

középtermetűek, alacsonyak,

finom, hivalkodó,

látható és láthatatlan,

közel és távol,

született és születni vágyó:

Legyen minden lény boldog a szívében.

Senki se csapja be a másikat

és senkit se vessen meg sehol,

vagy haraggal vagy ellenállással

kívánja, hogy más szenvedjen.”

Mondja a buddhista hagyomány.

Lokah szamasztá szukino bhavantu – mondja a hindu tradíció. Legyen minden lény boldog és szabad.

Ez a manta arra emlékeztet minket, hogy minden lénnyel és dologgal való kapcsolatunknak kölcsönösen előnyösnek kell lennie, ha mi magunk is boldogságra és a szenvedéstől való megszabadulásra vágyunk. Nem származhat igazi vagy tartós boldogság abból, hogy másoknak boldogtalanságot okozunk.

A metta meditáció nyugati változata a szerető kedvesség meditáció, amely Jon Kabat Zinn nevéhez fűződik. Zsuzsa decemberi óráin gyakorolhatod, hogy megnyisd a szívedet a szeretet ünnepére.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

Holi ünnepe és a színek játéka

A Megújulás ünnepe Amikor a tavasz első sugarai áttörnek a téli hidegen, egy különleges ünnep készül elvarázsolni az embereket szerte a világon: a Holi, ismertebb

Tavaszi napéjegyenlőség

Visszavonhatatlanul itt a tavasz, akkor is, ha kint havazik. ​A tavaszi napéjegyenlőség 2024 március 20.-án szerdán lesz. Csillagászati értelemben a nap az egyenlítő felett delel, ez a csillagászati tavasz kezdete. Ez az asztrológiai új év kezdete is, amikor a nap kos jegyébe lép. Új élet, új évkör.

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga