Barion Pixel

1027 Budapest

Erőd utca 16.
(Az utcáról nyílik a stúdió)

+36 20 481 2810

Online a nap 24 órájában jógázhatsz velünk!

Mit szimbolizál Hanumán?

Hanumán erő és az energia szimbóluma. Hanumánt a Ráma király  iránti rendíthetetlen odaadásáért imádják, és az Isten iránti önzetlen odaadásáról emlékeznek meg. Hanumánt a karma jógi élő megtestesítőjének tekintik. A karma jógi az önzetlen szolgálatot végző jógi. „Minden munkát odaadással, önzetlenséggel kell végeznie. Nem az eredménnyel kell foglalkoznia, a sikerre vagy kudarcra gondolva. Meg kell tennie a tőle telhetőt, a többit pedig rábíznia Istenre.” – írja Szvámi Sivánanda Utak a boldogsághoz című könyvében.

Mások Hanumánt a bhakti jóga szimbólumának is tekintik, hiszen Ráma és Szítá iránti feltélen szeretetet,  önzetlen odaadása példaértékű lehet valamennyi emberi lény számára.

Hanumán a az erejéről, kitartásáról és legfőképpen bátorságáról ismert.

Földön, vízben, s a légben fenn, s a mennyekben, felhők fölött, ˝ olyan akadályt nem látok, mely elzárhatná utadat. Minden világot jól ismersz, tengereket és hegyeket, istenek, szellemek, kígyók, démonok, emberek honát. Erőddel, gyorsaságoddal, könnyedségeddel, nagy majom, ˝ a szélvihart idézed fel — nemhiába vagy a fia. Nem találni teremtett lényt, akit te ne múlnál felül; így arra kérlek, légy rajta, hogy a királynét megtaláld. Erő, tudás és bátorság, hely és idő ismerete  mind megvan, Hanumán, benned, viselkedésnek mestere!” 

„Akiben ez a négy megvan, mint benned, majmok tigrise:
kitartás, ész, erő, készség, az nem veszt rajta dolgain.” 

Hanumán kifejezetten kellemes jelenségnek is tartják. A Rámajána Hanumánt  úgy írja le, mint aki rendkívül kellemes megjelenésű, tökéletes szónok, beszéde elegáns, modora kifogástalan  „Járásod mint a szél sodra, fényed csodás, akár a tűz.” 

Hanumán nagy tudású személyiség, a hindu szentírások, a Védák ismerőjének írják le.

Hanumán Váju, a szél istenének  gyermeke. Mint ilyen, szimbóluma légzésünknek is.

B.K.S. Iyengar, a világhírű jógi Párnajáma című művét Hanumánnak ajánlotta ezekkel a szavakkal:

Tisztelettel üdvözlöm Hanumánt, a Légzés Urát, a Szélisten fiát, ki öt arcot öltve az öt szél vagy energia formájában lakozik bennünk, áthatva testünket, elménket és lelkünket. Köszöntöm őt, aki újra egyesíti a Prakritit (Szítá) Purusával (Ráma): Bárcsak megáldaná a gyakorlókat azáltal, hogy éltető energiájuk, a prána, egyesül az bennük lévő Isteni Szellemmel!” B.K.S. Iyengar

A mai Indiában az emberek védeleméret keresnek Hanumánban.  Azt tartják, hogy  Hanumán  megvéd a gonosz hatásoktól. De, figyelem:   Hanumán képét vagy szobrát NEM szabad a hálószobában tartani.

Hanumánt számos mantrában megtaláljuk, ezek a mantrák tulajdonságaihoz. 

Ezt a mantrát azért zengetjük,  hogy fizikai erőre, állóképességre, jobb teljesítményre tegyünk szert. 

ॐ हनुमते नमः॥

Om Sri Hanumate Namah॥

 

Ha elolvasnád a Rámajánát, itt megteheted:

https://mek.oszk.hu/00200/00228/

Mi is innen hoztuk az idézeteket.

Oszd meg bejegyzésünket!

Kövess minket a Facebookon!

További cikkeink

hu_HUMagyar

Időpontfoglalás

Kedves Jógázó!

Időpontfoglalása sikeres. Szeretettel várjuk a megadott időpontban.

Hanumán Jóga